Ülkemizde web kullanması 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren başladı. İlk sohbet odalarının kurulması da aynı zamana muadil geliyor. Tabi o zamanlar her evde bilgisayar yoktu. İnternet hattı yalnızca işyerlerinde ve web kafelerde vardı. Sanal sohbet imkanı veren çoğu site vardı fakat bu sitelere erişim yaygın değildi. Ancak işyerinde bilgisayar ve interneti olanlar ile vakit ayırıp internet kafelerine gidebilenler girebiliyordu bu sitelere. Bu da toplumun büyük bir kesiminin bu imkandan uzak kalması anlamına geliyordu. Örneğin bir genç kız internet kafeye gitse, ona ‘internette adam arkadaş bulmaya çalışıyor’ gözüyle bakılırdı. Bu nedenle internet kafeler adamların gittiği mekanlar olarak bilindi. Sohbet odaları her vakit yoğun alaka görmeyi başarmaktadır!
Önce evlerde ADSL linkleri arttı. Artık çoğu evde bilgisayar ve web olduğundan, genç yaşlı çoğu insan sanal sohbet sitelerine girmeye ve burada vakit geçirmeye başladı. Artık bu ortamlarda daha fazla bayan arkadaş bulunuyordu ki, bu vaziyet katılımcı sayısını daha da arttırıyordu.
Ama sohbet sitelerinin asıl gelişim, muhtelif sürümlerle sanal söyleşi sitelerinin cep telefonu ya da tablet gibi mobil cihazlara taşınmasıyla başladı. Artık vakit ve mekan sınırı olmaksızın çoğu insan kendi mobil cihazlarıyla dilediği gibi bu söyleşi sitelerine bağlanabiliyordu. Anne-babadan korkma, çevreden çekinme gibi faktörlerin ortadan kalkmasıyla insanoğlu gönül rahatlığıyla sanal sohbete girebiliyordu.
Sohbet sitelerinin gelişimini olumlu yönden etkileyen bir etken de görüntülü ya da sesli sohbet imkanın da sunulması oldu. Sadece yazılı ortamda meydana getirilen sohbetlerde kullanıcılar kendileriyle alakalı yalan-yanlış bilgiler verip karşısındakini kandırabiliyordu. Bu da kullanıcılarda bir emniyet sorununa niçin oluyordu ve kullanıcı sayısının artmasını engelliyordu. Okuma ve yazmayı o kadar da seven bir cemiyet olmadığımız için yazışmak birazcık zor geliyordu açıkçası. İnsanın konuşmuş olduğu kişiyi karşısında görmesi, bir emniyet problemi yaşamaması, mobil cihazlardaki küçül klavyelerle yazışmak zorunda kalınmaması, insanların sanal söyleşi sitelerini daha fazla kullanmasına niçin oldu.
Bir önceki blog yazımda « Sohbet Port makalem var.
Geveze sohbet yazılımlarıyla eğlenceli anlar, etkileşimli oyunlar ve stres
devamı...Geveze sohbet platformlarında kullanıcı ilgi alanları, etkileşim artırma
devamı...